בקיץ 2014 נכנסו לתוקף תקנות חדשות לגבי פעולות בנייה מסוימות. שינויים אלה בחוק התכנון והבנייה, שזכו לשם "רפורמת הפרגולות" (למרות שהם נוגעים גם לפריטים אחרים דוגמת מתקנים פוטו-וולטאיים וגדרות), מקלים מאוד על מי שרוצה להוסיף לגינה שברשותו או למרפסת ביתו פרגולה במטרה ליהנות מהמרחב בכל ימות השנה וגם כשהשמש קופחת מעל – שכן אם עד למועד כניסתן לתוקף של התקנות החדשות היה צורך לקבל היתר בנייה עבור הקמת פרגולה הרי שכיום, ברוב המקרים, אין צורך בכך.
עבור אילו פרגולות אין צורך בהיתר בנייה?
- פרגולה ששטחה אינו עולה על 50 מטרים רבועים.
- פרגולה שתופסת פחות מ-25% מהשטח הפנוי במרחב בו היא מוקמת (בין אם מדובר בדירת גן ובין אם מדובר בגג).
* חשוב להדגיש כי מדובר בנתון הגבוה יותר, כלומר אם ברשותכם דירת גן שיש בה שטחים ריקים בסך מצטבר של 300 מ"ר הרי שניתן להקים גם פרגולה של 75 מ"ר מבלי להזדקק להיתר בנייה, ואם שטחו של הגג הוא 100 מ"ר עדיין תוכלו להקים עליו פרגולה בשטח של 50 מ"ר ללא ההיתר הנ"ל. תנאי נוסף הוא שהפרגולה מעץ או מאלומיניום תהיה נטולת קירות ובנויה מחומר קל. התקרה יכולה לכלול אך ורק משטח הצללה, כשהמרווחים בין חלקיו האטומים של אותו משטח מהווים 40% או יותר (ומחולקים בצורה שווה לאורכו ורוחבו של המשטח).
האם נדרשים אישורים אחרים?
כן.
אם גודל הפרגולה הוא יותר מ-20 מטרים רבועים, ישנה חובת דיווח לרשות הרישוי ברשות המקומית, וזאת בתוך 45 יום ממועד סיום התקנתה של הפרגולה. לדיווח זה חובה לצרף אישור מהנדס מוסמך על כך שהפרגולה מעוגנת היטב, יציבה ובטוחה.
לא להתפשר על הבטיחות
פרגולות אלומיניום משדרגות משמעותית את ההנאה שלנו מהגינה, מהגג ובמקרים מסוימים גם מהמרפסת. בנוסף הן תורמות ליופיו של המרחב – אבל כמובן שחובה להקפיד לא רק על הפן האסתטי אלא גם, ובראש ובראשונה, על הצד הבטיחותי. בסיסן של פרגולות חייב להיות מבוסס על ברזל ובטון, וכאמור להיות מעוגן היטב. בנוסף נדרש תכנון קפדני שיבטיח כי הבסיס יהיה מסוגל להחזיק את משקלה של הפרגולה וכי המבנה כולו יהיה יציב ומחוזק כהלכה. מסיבה זו, ולא רק בגלל חובת הדיווח לרשות הרישוי, יש לשכור את שירותיהם של אנשי מקצוע מיומנים ומוסמכים על מנת שיתקינו את הפרגולה ללא רבב, כך שתוכלו ליהנות ממנה ומתחתיה בראש שקט לחלוטין.